lördag, april 24

GONE övergivna


Michael Grant har skrivit Övergivna som är den första boken i en blivande serie. Framsidan ger intrycket av en mystisk bok, vilket den också är. Tänk dig att alla vuxna plötsligt skulle försvinna och du är ensam kvar med din bästa vänner och även dina värsta rivaler! Vad skulle du göra då? Skulle du stå på Sams eller Caines sida eller vara neutral som Schweiz?

Det är en vanlig dag i skolan när det plötsligt säger POFF överallt. En sekund senare är alla lärare och gymnasieelever försvunna. Ja, det är rentav bara barn under femton år som är kvar. Barn gråter efter sina föräldrar och även de äldre känner att något inte står rätt till.

Zonen har skapats. En plats med bara barn som verkar groteska och fientliga (dock bara vissa). En plats där allting verkar magiskt. (Flygande ormar och talande prärievargar för att nämna några magiska ting.) En barriär eller mur som verkar ogenomtränglig omger Zonen och vissa av barnen är även försedda med märkliga krafter som ger dem olika övernaturliga förmågor.

Sam är en av de som har kraften. Sam har också Astrid (som blir allt mer betydelsefull för honom),hennes autistiske lillebror Peter och Quinn, men han har inte sin mamma. Han skulle göra allt för att slippa det här konstiga livet och komma hem till sin mor, men kan inte heller tänka sig att lämna Astrid. Hans femton-årsdag närmar sig med stormsteg. Dagen när han försvinner, och även dagen när den grymme Caine försvinner.

Om jag skall beskriva den här boken med tre ord säger jag att den är kall, spännande och mystisk. Ibland kan den dock kännas en gnutta enformig, vilket kan bero på att personerna i boken hela tiden använder uttrycket ", mannen". För det första är de bara barn och inga män och för det andra tappar man koncentrationen eftersom man troligtvis är fullt upptagen med att räkna alla mannen. Men om man bortser från det rekommenderar jag kallt den här 399-sidor långa boken för både flickor och pojkar, så kom igen ,mannen, och läs den!

Inga kommentarer: