måndag, maj 10

Kyrkogårdsboken


Tänk dig att du skulle leva ensam på en kyrkogård. Ja, riktigt ensam skulle du förstås inte vara, spökena finns ju där även om de kanske inte alltid är mycket till sällskap. Tänk dig att du skulle bo där bland de döda, ständigt jagad av mannen som dödade alla i din familj, alla utom du. Tänk dig att mannen som jagade dig var den mest skräckinjagande av alla, att han var en Jack.

I Kyrkogårdsboken får du läsa om en som lever just så. Ingenman Owens heter han, döpt av sin a spöken till fosterföräldrar, bor på kyrkogården uppe på kullen. Som femåring är han nästan som ett av spökena han lever med. Han syns knappt i de gråa, gamla och slitna trasorna han bär och förutom det blonda men allt för långa håret är han lite suddig, nästan som om han var hälften spöke. Det är då i själva verket inte så konstigt med tanke på den läskiga miljön han lever i.

Ingenman Owens uppfostras av sina föräldrar och får undervisning av sin förmyndare, Silas som inte är som alla andra. Han uppmuntras till att hållas innanför kyrkogårdens gränser och att inte ha några mänskliga vänner, men allting blir allt svårare ju äldre han blir. Genom hela boken förföljer vissa frågor Ingenman. Vem eller vad är Silas egentligen. V är det som försöker ta livet av honom och varför får inte Scarlett leka med honom?

Spöken, gastar, dräpare och män som är Jack är en bra beskrivning på Neil Gaimans läskiga 333 sidor långa bok. Skrämmande bilder pryder också en sida i varje kapitel, så om du inte har något annat för dig kan du ju alltid studera bilderna utförligare.
Definitivt en bok jag kan rekommendera för orädda tioåringar.

Inga kommentarer: