söndag, juli 25

I det här trädet


Katarina Kieri + Per Nilsson = I det här trädet. Boken I det här trädet kom alltså till när två av Sveriges främsta ungdomsboksförfattare valde att samarbeta. Hur de har lyckats vet jag inte och om de har skrivit allt tillsammans eller bara vissa delar kan jag omöjligt säga, och säga att resultatet är uruselt är lika svårt eftersom det skulle vara att ljuga. Med ett ganska speciellt bokspråk, bestående av korta, värdefulla meningar ibland bestående av endast ett ord, har de förvandlat en ganska vanlig bok utan någon särskild poäng till ytterst gripande.

I det här trädet finns det två huvudpersoner. Den ena är Jakob som ibland beskrivs som jag, ibland som han och ibland som Jacob, en vanlig tonåring med en mamma och en butter storebror som inte har flyttat hemifrån. Han får tiden att gå genom att ibland gå i skola (om han inte skolkar), träffa Ida som han så småningom lär sig att prata ordentligt med och genom att snurra på skrivbordsstolen i sitt rum. Där kan han sitta och snurra och snurra, och tänka och grubbla. Han tänker på mamma, på John, på Ida, på dumma Lasse och på Fågelflickan. Ganska sällan på fågelflickan, men det händer.

Fågelflickan är Siri. Siri bor också med sin mamma. Skillnaden är att hon är enda barnet, och att hon har en pappa. Även om han lever och har en lägenhet i samma stad pendlar hon hela tiden mellan två alternativ. Det ena att döda honom, det andra att förlåta. Siri går i skolan, träffar Fatima, blir osams med Fatima, är åter ensam, går på gym och pickar ut ögonen på folk i skolkatalogen (”säg klitoris 123...”). Ibland ser hon vilsenpojken, och en gång ser hon honom le, men oftast ser hon honom inte.

Siri och Jacob. Fågelflickan och vilsenpojken. Två själar som flyter omkring i den lugna staden. Ibland möts de, men tiden fortsätter gå.

I det här trädet kan vara riktigt bra stundvis medan den ibland kan kännas lite konstig, liksom som om den inte var en bok. En riktigt vanlig bok är en heller inte, men ändå en bra bok. Den flyter på i ganska bra takt, men ändå en smula hackigt när en vilsenpojkes och en fågelflickas liv skildras.

Snusmumriken

2 kommentarer:

Sofies bokblogg sa...

Per har skrivt om Siri, och Katarina om Jacob, om jag inte har hört fel ;)

Sofia sa...

Tack för att du talade om det! Ganska intressant att pojken skriver om flickan och tvärtom! Det här skall jag lägga på minnet...