onsdag, juli 14

Percy Jackson- Född till hjälte


När jag fick den rätt anmärkningsvärt tjocka Percy Jackson – Född till hjälte i mina bara händer var såklart det första jag gjorde att läsa baksidestexten, vilket gav mig helt fel bild av boken. Enligt baksidan är detta en bok som handlar om ett dyslektiskt problembarn med ADHD (nåväl, dyslexi och ADHD, det stämmer) men i själva verket är det mycket mer än så, ty Rick Riordan har skrivit en spännande och fartfylld fantasiroman med intressanta inslag från de grekiska gudasagorna.

Perseus (Percy) Jackson bor tillsammans med sin mamma och en odräglig gubbe som de båda måste dras med. Percys biologiska pappa lämnade sin fru och son för länge sedan och Percy flyttar för tillfället från internatskola till internatskola eftersom alla skolor av någon okänd anledning väljer att stänga av honom därifrån. Tillvaron är så normal som det nu kan vara för ett problembarn som Percy och det varar tills Percy på en klassutflykt råkar se sin gamla mattelärare förvandlas till ett monster som angriper honom. Det är bara början. Plötsligt blir det för riskabelt för honom att bo hemma eller på en skola så han skickas än en gång iväg, den här gången för att stanna.

Den här platsen är inte som de andra tusen ställen han tidigare skickats till. Nej, här är varje barn, ja, som han. Och vad beror det på? Jo. Percy får snart veta att allt konstigt som hänt honom beror på att han är en ättling till de Grekiska gudarna. En av gudarna är hans egen far, men frågan är vem. Medan han väntar på att placeras får han bo tillsammans med en skock andra barn i en stor stuga där han inte riktigt smälter in, men några nya bekantskaper lyckas han ändå få. En av dem är Annabeth, dotter till guden Athena, och Grover, hans bästa vän från skolan som avslöjat sin sanna identitet som Percys livvakt och att han är halvt get. Bland alla andra konstiga människor finns också Percys gamla latinlärare som, efter att de äntligen kommit på vem Percys far är, skickar honom på sitt första uppdrag som är att skapa fred mellan de tre gudabröderna Zeus, Poseidon och Hades genom att skaffa tillbaka något viktigt som stulits av Zeus. Härmed börjar alltså det stora äventyret...

Percy Jackson- Född till hjälte kan vara en riktigt bra och spännande bok om man har en gnutta överseende med alla övernaturliga inslag. Jag gillar i och för sig idén att blanda in historia och gudar i en berättelse från nutiden, men så skall man också vara noga med på vilket sätt man gör det och jag är inte riktigt nöjd med Rick Riordans prestation. Det är på något sätt för overklighetstroget att låta gudarna få barn i den mänskliga världen, till råga på allt de grekiska gudarna som funnits genom alla tider. Med lite ironi kan man dock föreställa sig krigsguden Ares enligt Ricks beskrivning som en muskelknutte på Harley Davidson-motorcykel, vilket jag tror att författaren gjort för att boken skall verka naturlig men inte riktigt lyckas.

Låt dig alltså inte luras av den här bokens baksida och läs heller inte den här boken om du är historiskt intresserad (då kan du bli förolämpad), men om du gillar fantasi och spänning rekommenderar jag definitivt den här boken för dig.


Snusmumriken

Inga kommentarer: