lördag, september 18

Ful eller snygg?

Författare: Scott Westerfeld
Sidantal: 347
Första meningen: Att klä sig var alltid det jobbigaste på hela eftermiddagen.

Ful eller snygg är fortsättningen på boken Ful som jag har recenserat tidigare (skrolla neråt för att se den) här på bloggen. Då var Tally fortfarande ful, hon hade ojämna anletsdrag, brann av iver inför att bli snygg i början och hon var full av den bubblande glädjen som sprakade när man gjorde fuling-trick, som att åka svävbräda till rostisruinerna. Nu har Tally gått ett steg längre. Hon är snygg nu och hon överlämnade sig för att bli ett testexemplar för kärleken Davids mammas experiment. När man blir snygg är det nämligen inte bara utseendet som förändras. Även hjärnan gör det.

Ja, Tally är alltså snygg och perfekt, hon är med i ett populärt gäng, krim-gänget, och hon har både fått tillbaka sin bästis och har en pojkvän? Kan det bli sämre? Nej antagligen inte, men genom en kyss väcks Tallys gamla minnen. Det fanns visst ett ställe som hette Smoke, och hon själv hade visst varit där. Och så fanns där visst en väldigt trevlig pojke också. Så dyker till råga på allt en äkta Smoke-bo upp och ger en liten present åt Tally. Det är en present som får henne att tänka om. Kanske är allting ändå inte så perfekt med att vara snygg, och var det inte något hon borde göra?

Ful eller Snygg? passar väldigt bra som fortsättning på Ful. Det är samma glöd genom hela boken och det går inte att förneka att den är bra, trots att den inte riktigt klassade upp till den första bokens nivå. Fastän det i stort sett är samma personer och omgivning i den här boken tyckte jag på något sätt ändå mer om miljön i Ful. Allt var inte lika tekniskt där. Det är nästan skrämmande med talande väggar och hål som bara kräver ett ord för att framställa vad som helst, kommunikationsringar och komplicerade ögonoperationer med små diamanter. Skönheten är dock fängslande och händelsernas förlopp flyter på, så trots att den här boken inte riktigt får en fullpoängare av mig kan den ändå vara läsvärd för den som tycker om science-fiction och modernisering.

Inga kommentarer: