söndag, september 5

Ful

.
Författare: Scott Westerfeld
Sidantal: 382
Första meningen: Försommarhimlen hade samma färg som kattkräks

Ful är en väldigt bra, märklig och skrämmande bok om en allt för vacker och förförande framtid. Det är en värld bland nöjen och frid, en värld där målet är att bli snygg.

Boken Ful handlar om Tally, en femtonåring som är på gränsen att fylla sexton, och hon är alltså fortfarande helt normal. Men, i den här välden är de normala föraktade och fula och det ända barn under sexton sysslar med är att förbereda sig för sin sextonårsdag. När man fyller sexton genomgår man alltså den stora operationen, operationen när man blir snygg.

Allt det här är självklart för Tally, så här har det alltid varit, och så ska det förbli. Hon har heller aldrig mött någon som skulle se på deras omgivning på något annat sett, men så fyller hennes omärkbart äldre bror äntligen sexton och Tally blir ensam. Det får henne att grubbla och vänta ännu mer på sin födelsedag och med ivern krypande under skinnet gör hon det värsta trick en fuling kan tänka sig, hon smyger sig in i snyggingstan för att få träffa sin bror.

Som väntat blir hennes lilla utflykt något av ett fiasko, men på sin flykt tillbaka stöter hon på Shay. Shay är en mager och äventyrlig fuling som lär Tally att se på världen ur en annan synvinkel, för hon känner några vänner som helt enkelt har fegat ur och rymt från operationen till ett ställe som kallas Smoke. Enligt Shay är Smoke rena paradiset, en värld bland enbart fulingar, och själv har hon planer på att rymma dit, med Tally. Men så händer det man kunnat förutse, de blir ovänner och Shay rymmer på egenhand och tillslut är även Tallys stora dag kommen.

Så ligger Tally väl på operationsbänken, redo att bli snygg, när en skrämmande gestalt kommer in och meddelar att enda villkoret för att Tallys operation skall fullföljas är att hon skall följa efter sin vän och förråda henne och leda snyggingarna till Smoke. Nu slits Tally mellan två alternativ. Det ena att välja sin bror och förråda sin vän, det andra att bli en fuling för alltid och stanna i Smoke som hon rentav kommit att gilla sedan hon gjort en smutsig entré där.

Ful är en ganska speciell bok om en hemsk framtid som kanske en vacker dag blir sann. Efter att man kommit förbi den en aning långsökta början med lite för mycket snyggingar är den här boken riktigt gripande och Tallys äventyr blir allt mer farliga och fartfyllda. En sak som kanske inte gjorde boken bättre, men definitivt mer spännande, var att jag samtidigt som jag läste hörde på radion att det om några år kommer att bli vanligt att varje människa gör mint en skönhetsoperation i sitt liv. Så kanske boken Ful mer sann än man tänker sig och jag ser fram emot följande bok i serien.

Inga kommentarer: