torsdag, september 9

Tusen gånger starkare


Författare: Christina Herrström
Sidantal: 218
Första meningen: Jag ska berätta om min klass.

Tusen gånger starkare har nominerats till Augustpriset, och efter att ha läst den här boken som jag har längtat efter att få hålla i mina händer en längre tid kan jag gott säga att den verkligen förtjänade det, om inte ännu mer. Den här boken handlar om skillnader mellan individer i vår värld, och med ett gnistrande språk talar författaren i rollen som en 15-årig flicka om en helt vanlig grupp niondeklassister som har så mycket problem. Här dominerar killarna, och resten är deras undersåtar som dagligen utsätts för kränkande kommentarer och nedsättande beteende av såväl lärare som jämnåriga av det motsatta könet. Tusen gånger starkare är skrämmande vacker och verklig, och så otroligt gripande och underbar att man hela tiden tvingas välja mellan att lägga den ifrån sig och att fortsätta läsa som förtrollad. Det senare alternativet vinner garanterat.

Signe är som sagt 15 år. Hon är en av de där eleverna som inte syns. Hon håller sig i skymundan både på raster och under lektionstid, får högsta betyg i alla uppgifter och läser läxorna. Ändå betraktas hon som en av töntarna och det är istället pojken Leo som får glänsa med att vara ”bäst i klassen”, Signe protesterar förstås inte.

Det var något tag i mellanstadiet som det hände. Alla genomgick den stora förändringen. Inga lekar på rasterna, smink och fickspeglar, förstulna blickar mot pojkarna. Klassen blev så hård och oemottaglig för allt som inte var perfekt. Hånande skratt och sexistiska kommentarer. Och inte slutar det fastän eleverna växer och sakta lär sig tyda livet.

Så händer dock något i klassen. Något som förändrar varje enskild person förevigt. Saga heter hon, och hon kommer in i klassen som en virvelvind som bara stormar häftigare och häftigare utan att kunna stanna. Saga reser runt med sin familj och har varit med om mycket som de andra barnen bara kunnat drömma om och hon vågar trotsa lärarna, något som ingen annan kunnat föreställa sig. Tjejernas hemska situation lyfts motvilligt fram och ett inbördeskrig startar i klassen. Ett krig som envist brinner på. Ett krig som ska förgöra könsskillnad och framhäva jämlikhet.

Signe är bara en liten, tyst betraktare, men jag har märkt att det ofta är personerna som håller sig i skymundan som ser allting bäst. Den kloka beskådar och smälter utan att våga säga sin åsikt, eller så gör hon det, som Saga. Saga är en person som kommer att lämna spår i Signe för hela livet, och hoppeligen gör hon det även i dig.

Det är otroligt att en bok som på håll ser så liten och obetydlig ut kan vara så stark, som en bomb. Tusen gånger starkare är just precis det, en bomb som väntar på att explodera. Den blir hetare och hetare för varje minut, men som en drog binder den dig också mer och mer i samma takt. Läs den om du vågar, men jag lovar också att det är en minnesvärd upplevelse.

3 kommentarer:

Beate sa...

Otroligt fint skrivet!!! Kram, Pling

Sofia sa...

Oj, tack<3 Men så är det ju också en otroligt fin bok!

Anonym sa...

Hej
Har du sett vårt Bokträd? =)http://boktradet.blogspot.com/