torsdag, juni 10

KIKI STRIKE Kejsarinnans gravkammare



Kirsten Millers böcker omges av en viss obeskrivlig, mystik som har lagt sig som ett molntäcke över hela den här boken. Det var kanske delvis därför jag valde att läsa fortsättningen till KIKI STRIKE Skuggornas stad, eller så var det helt enkelt bokens egen dragningskraft.


En varning har jag dock till dig som har planer på att läsa den här boken. Den är speciell. Speciell och mystisk. Ändå saknar den inte det som krävs för att hålla fast dig i ett järngrepp så att du bara vill fortsätta läsa om det fjortonåriga gangstergäng som omger Kiki Strike i boken. Flickor som alla har en egen, användbar talang som behövs för att göra deras klubb, Irregulars, fullständig.


Den mystiska Kiki som ständigt är på flykt tillsammans med Verushka (en gammal dam som lider mot sitt slut), Ananka ("jag" i boken) som är en historieintresserad, vanlig flicka, Luz som är fantastisk på att bygga och fixa vad som helst, Deedee som är ett underbarn i laboratoriet och kemi, Betty som aldrig visar sig i sin sanna gestalt och är expert på förklädnader, Oona som är kines och äger en manikyrsalong samt är expert på att dyrka upp lås och den 11-årige Iris som kommit med i klubben för att hon allt som oftast visat sig som en räddning i nöden. Tillsammans bildar de här flickorna gruppen Irregulars som började med ett gäng flickscouter och nu har förvandlats till orädda detektiver.

I den här boken är det hemligheter som gäller. Hemligheter både för varandra och för utomstående. I boken Skuggornas stad upptäckte flickorna en helt ny värld under New York, Skuggornas stad. Men varför somnar Ananka ständigt på lektionerna och varför sover hon aldrig i sin egen säng? Hon är förstås ute på äventyr med Irregulars.

Brottslingen Lester Liu är nämligen tillbaka i staden. Liu är inte speciellt eftertraktad bland Irregulars eftersom han står högt på listan över vem som vill mörda Kiki. Men varför har Oona aldrig sagt att Lester Liu är hennes far? Resten av klubbmedlemmarna känner sig svikna, förrådda. Oona är som förbytt. Hon går på fina middagar med sin far, som hon hittills har hatat, och hon tar med glädje emot de dyrbara gåvor han sänder henne. Genast är Irregulars uppe i ett nytt äventyr. De måste få stopp på förfalskningen av tavlor som Lester Liu leder för fullt och, framför allt, de måste hindra Oona från att gå samma hemska öde som kejsarinnan till mötes.

Wow, vilken annorlunda och spännande historia det är. Jag kan nästan lova att du aldrig har läst någonting liknande men desto bättre är boken. I slutet på vissa kapitel har Ananka skrivit några inslag med råd, som kanske inte alltid är värda att följas. Det är nog inte en så bra idé att spela ett ordentligt spökspratt på sin familj eller ändra hela sin personlighet så att man blir oförklarligt mystisk, men roligt är det att läsa om vad man kan hitta på.

Utan desto mera kritik kan jag lungt klassificera den här boken till top fem för bästa böcker som utspelar sig på Manhattan i New York.


Snusmumriken

Inga kommentarer: