söndag, juni 27

Anna d'Ark


Anna d'Ark är en stark bok som är skriven av Mårten Sandén. I den finns alla ingredienser som krävs för att trollbinda en ung läsare. Spänning, ensamhet, vänskap, sorg och kärlek. Alla är de blandade på ett naturligt sätt i en naturlig miljö, vilket gör att boken bra skulle kunna vara verklig.


Oskar är skolans ensamma, tjocka pokjke som alltid blir mobbad och kallad för "bögen". Skolan är hans helvete, och han skulle helst stanna hemma framför TV:n hela långa dagen, men något håller honom ändå kvar. Lusten att få minsta lilla skymt av Anna Kovacs gör det värt att komma till skolan och kanske även stanna kvar någon timme för att få se henne storma ut ur klassrummet först av alla. Om hon orkar vara kvar så länge. Anna Kovacs är nämligen inte som de andra. Hon bär aldrig något annat än säckiga jeans och en tunn, för liten t-skirt och regler spelar inte någon roll när hon är i farten. Håret är svart, lockigt och tovigt och ögonen, ögonen är kolsvarta och utstrålar en inre envisa, de brinner som eld.


En dag när Oskar som vanligt sitter i biblioteket (det enda stället han kan vara absolut frin från mobbarna) och förstrött bläddrar i en tidning vaknar han plötsligt upp ur sin dvala. Anna Kovacs har kommit flängade i i biblioteket. Oskars hjärta bultar. Hon, Anna, sitter bara några meter bort från honom, fastklistrad vid datorn mitt inne i ett skolarbete. Men rasten är strax slut och Oskar råkar gå förbi henne när han skall ta sig ut ur biblioteket och Anna stoppar honom på sitt brutala vis. Med ovårdat språk ber hon honom om hjälp att söka fakta om Jeanne d'Ark och han föreslår att de tillsammans skall se en film om henne hemma hos honom. Filmen om Jeanne d'Ark blir början på deras otroliga vänskap.


Men så börjar Fredrik i Oskars klass. Fredrik som är släkt med Elisabeth Asker och hennes familj, som klär sig fel och beter sig fel, talar dålig svenska efter att ha bott länge i USA. Allt han gör blir bara fel i sina försök att smälta in och han gör också det stora misstaget att bli vän med bögen, med Oskar. En stark vänskap växer också fram mellan Fredrik och Anna som går på samma stödkurs, till Oskars stora förtret. När Oskar dessutom råkar kika in genom Fredriks fönster en dag och får se Anna Kovacs ligga i hans famn faller hela hans värld samman.


Samtidigt får läsaren också blicka in hos Elisabeth Asker, en riktig snobb som tror att hon hur som helst kan ta med sig även yngre vänner på nattklubb och supa sig full, och rektor Johannesson, en man som avskyr skolan och eleverna och försöker komma bort från verkligheten med lite starkt på en pub innan han sent på kvällen anländer hem till sin lagom roade fru.


Anna d'Ark är skriven med ett enkelt språk (antanligen för att locka även ganska ovana läsare) vilket gör den lättläst. Men det bidrar säkert också till att göra boken till en riktig sträckläsare!


Snusmumriken

Inga kommentarer: