onsdag, juni 23

Rivaler-Deluxe 2


Rivaler, skriven av författaren Anna Godbersen, är den andra boken i serien Deluxe som utspelar sig på Manhattan år 1899. Detta är en avlägsen och annorlunda värld, så olik vår egen, men dock så romantisk och lockande med skvaller och högtidliga baler. Den här boken är en resa till oskuldens tid (som det står på bokens framsida), men också till en tid bland klänningar och glamour. Präktiga, skira, med volanger, med spets, så olika, orginella, men alla är de klänningar.

Utan att ha ägnat den första boken i Deluxe minsta lilla tanke var det med viss oro jag direkt gav mig in på den andra boken. Efter en, en aning förvirrande, inledning hängde jag lyckligtvis galant med i bokens vilda svängar. Jag tycker mycket om alla beskrivningar i boken, som fastän alla inte alltid är exakta ger en väldigt levande bild av speciellt kläder som man sedan utan svårighet kopplar ihop med personer. Här är det mycket noga att klä sig rätt enligt det senaste modet, att ha tillgång även tilld et dyraste och gärna utmärka sig en aning från mängden. Gör man det skall man dock vara noga med på vilket sätt man är speciell. Minsta lilla felsteg (ja, även steg mot det bättre hållet) kan man nämligen var rätt så säker på att står med stor text i skvallerspalterna inom kort.

En skandal sprider sig genom hela samhället. Den mycket omskrivna, goda Elizabeth Holland, som härstammar från en av de bättre familjerna, har nämligen alldeles nyss genomlidit en avskyvärd bortgång som skapat mycket kalabalik i omvärlden. Inga spår syns dock, och man har många förslag på vad som kan ha inträffat.

Det är nog bara två personer som, utan att sedan vrida sig i samvetskval över en stor lögn, kan berätta vad som verkligen har inträffat. Den ena är Diana Holland, Elizabeths ansvarslöse men vackra lillasyster, och den andra Penelope Hayes, miss Hollands förtrogna väninna.

Det ligger nämligen till så att Elizabeth för en tid sedan genomgick en förlovning med den stilige Henry Schonmaker, som inte alls är i miss Hollans stil. Hon är alltså officiellt bunden till Henry trots att en annan man redan äger hennes hjärta. Will Keller, familjen Hollands gamla stalldräng, har nämligen varit Elizabeths stora förälskelse sedan länge och efter att han lämnat familjen för att finna livet på andra håll fattade Elizabeth beslutet att följa efter honom. Och hon följer sitt hjärta.

Att den unga miss Holland har brutit sin förlovning betyder alltså att föremålet för förlovningen, Henry, är ledigt. Nu börjar alltså kampen mellan den "avlidnes" syster och vän, som båda tror sig vara förälskade i den unge Schonmaker. Jag tror mig alltså kunna påstå att det är de två som är rivalerna i boken.

Samtidigt som ovannämda strid pågår stiger en ny ung dam upp i societeskretstarna. Hon presenterar sig som Carolina Broad och påstår sig ha ärvt en förmögenhet från sin familj i västern. Bara familjen Holland vet att Lina Broud, som flickan egentligen heter, är deras gamla tjänsteflicka. Carolinas syster arbetar fortfarande hos Hollands och därför får hon ofta ganska smaskig förstahandsinformation som det sedan bara är att sprida ut för att kunna sola sig i glansen och trappa upp några klasser.

I Rivaler händer det alltså ganska mycket på en gång, men det känns aldrig förvirrande fastän författaren hoppar lite mellan olika personer och händelser som sker på samma gång. Anna Godbersen har tre-fyra synvinklar som hon smidigt växlar mellan.

Varje kapitel i boken inleds med ett litet urdrag ur en skvallerspalt, bok eller kanske ett brev sinsemellan huvudrollsinnehavarna som skall ha någon koppling med innehållet i kapitlet. Det är en ganska rolig detalj och om man inte förstod innan kan man alltid gå tillbaka och grubbla på sambandet mellan texten och kapitlet.

Rivaler är en romantisk bok som (än en gång) innehåller väldigt mycket klänningar.
Snusmumriken






2 kommentarer:

Adelina sa...

Är deluxe böckerna bra??
Tänkte köpa alla i en box men tänkte fråga först dom som har läst dom om dom e bra?
=D

Sofia sa...

Å,finns det en box med deluxe-böckerna? Det skulle definitivt vara något för mig! Ja, enligt mig är de bra, men det är ju förstås en smak sak...