torsdag, oktober 14

När det kommer en älskare

Författare: Mats Wahl
Sidantal: 273
Första meningen: På andra sidan sjön går pendeltågen till Stockholm och man kan höra dem om vinden kommer från rätt håll.

Längtar du till sommaren? Efter simning, mysiga utekvällar och lite små äventyr? Då är det perfekta sättet att drömma sig bort att läsa boken När det kommer en älskare. Här blandas familjekriser, kärlek, uteliv, historia och våld i en perfekt blandning som är tänkt just för dig.

Tom, hans mamma och två äldre halvsyskon har flyttat än en gång efter deras mammas alla otaliga romanser som slutar med just flytt. Visst är det då lite oroande när hon hittar ett nytt bete redan samma dag som de flyttar? Men mammans kärleksaffärer är inte Toms största problem. Viktigare är några konstiga sammanträffanden med en huggorm som verkar hänga med på något sätt i hela boken, och ett sätt att tjäna pengar. Genom att klippa gräs på grannens tomt kommer fjortonåriga Tom i kontakt med en märklig gammal man. Han får sköta mer sysslor än han är van med och lär sig mycket på kort tid på samma gång som hans band med den gamla mannen växer. Vem skulle tro att bandet är starkare än väntat?

Tom är en person som känns väldigt trovärdig hela boken igenom. Han har känslor, han vet vad han vill, även om han inte alltid vågar visa dem. Visst känns det lite konstigt att han mitt i allt kan få konstiga infall som att ha en skräckframkallande huggorm som husdjur, men han känns samtidigt vuxnare och trevligare än flera av hans kamrater. Vem visste att slagsmål är såpass vanliga som i den här boken? Kanske det beror på att man själv inte hör riktigt till de våldsamma kretsarna?

Det går inte riktigt att placera den här boken i någon grupp. Den innehåller så mycket av allting. Den är inte en deckare trots att det kanske finns ett litet mysterieliknande korn i den, det är inte en kärlekshistoria trots lite romantik mellan varven och det är ingen skräckhistoria fastän slutet är ganska våldsamt och rått i likhet med vissa andra snuttar i boken. Den är helt enkelt ett slag för sig.

Inga kommentarer: